NOVINKY A AKCE O NÁS - VETCENTRUM
DOMÁCÍ LÉKAŘ PORADNA LÉKAŘE ZAJÍMAVÉ PŘÍPADY PŘÍRODNÍ MEDICÍNA REHABILITACE PSŮ SEKCE DKK/DKL KREVNÍ BANKA

VETERINÁRNÍ PORADNA LÉKAŘE

Podchlazený osmák
Hana Vachova
12.1.2007 
Prosím Vás, jaká jsou teplotní optima pro chov osmáka? Měla jsem 4 osmáky, chované ve voliéře. Z důvodu stěhování museli být přes měsíc v chladné místnosti, asi 7°C. Před pár dny mi 2 zemřeli a našla jsem je do poloviny sežrané. Jeden ze dvou živých ležel na boku a těžce dýchal, dala jsem ho do tepla a zjevně se mu ulevilo. Mohla být tedy příčina smrti podchlazení? Jako podestýlku mají hobliny a seno. Jak zaopatřit zbylé živé osmaky? Nyní se zdají být zdraví. Jsou krmiva určená pro osmáky, která se běžne prodávají ve zverexech, nejvhodnější? Děkuji za odpověď. Hana  
zobraz podrobnosti

 
Odpověď na dotaz
Redakce
15.1.2007 
Dobrý den,
obávám se, že kvůli Vašim nedostatečným informacím o chovu těchto zvířat, jste zapříčinila jejich úhyn. Osmák pochází z Jižní Ameriky. V přírodě se osmáci vyskytují v horských oblastech Chile. Teplota prostředí by se měla tedy pohybovat kolem 18-24°C. Osmáci snášejí chlad mnohem lépe než horko, ale teplota 7°C pro ně může být kritická. Což se ve Vašem případě potvrdilo. Následkem velmi nízkých teplot může dojít k zápalu plic a ten, pokud se neléčí (a pokud zvíře není chováno v optimálních zoohygienických podmínkách), končí letálně. Osmáky krmíme rostlinnou potravou - listy pampelišky, jetel, vojtěška, různé druhy ovoce, seno, pšenice, kukuřice, oves a občas i piškoty. Potrava osmáků může obsahovat granule (např. přímo pro osmáky nebo pro činčily) nebo krmnou směs pro křečky.
Hezký den přeje MVDr. Petra Mikulcová  
  Zpět  « Předchozí    Další » 
Přihlášení uživatele
Přihlašovací jméno
heslo
Vyhledávání
Z naší fotogalerie
Nikinka
Created by CRS NETCOM 2009
VETCENTRUM Duchek s.r.o., VETERINÁRNÍ NEMOCNICE STODŮLKY, K HÁJŮM 946, 155 00 PRAHA 5, tel.: 251 511 651